Ons geloof, het jaar door ...

Zo door het jaar heen zijn er in het katholieke geloof vele feest- en gedenkdagen, tradities en rituelen. In deze rubriek wordt hiervan uitleg gegeven. Wellicht een geheugenopfrisser voor uzelf en uw kinderen.


Wie denk je dat je bent ?

Als kind beginnen we ons leven ontvankelijk en vrij.  Klaar om de wereld te ontdekken. Met een heel leven voor ons om ook te ontdekken wie we zelf zijn. Eén van de eerste ontdekkingen zijn de handen. Hé, daar kun je dingen mee oppakken en in je mond stoppen. Later gaat een kind zijn eerste stapjes zetten. Zo begint ieders ontdekkingstocht, in een wereld vol mogelijkheden, waarin ook de eigen mogelijkheden worden ontdekt. De uitdaging is, om in het volwassen leven, onze volle potentie te benutten.

In het volwassen leven, kan dit echter soms helemaal niet zo gemakkelijk blijken. Vooral onze eigen gedachten kunnen ons hierbij in de weg zitten. Zoals: “Ik kan het niet. Ik durf het niet. Wat zullen anderen er wel niet van denken.”
Zo bevinden zich in onze eigen geest, gedachten die onszelf begrenzen. Gedachten die voortkomen uit angst en onzekerheid. Hoe mooi zou het zijn, wanneer we hiervan zouden kunnen worden bevrijd, zodat we de beste versie van onszelf kunnen zijn. Levend als een stralend kind; blijmoedig, spontaan en vrij.

Wanneer je van onzekerheden verlost wil worden, is het handig te weten waar ze vandaan komen. Daarvoor ga je terug naar je kindertijd. De tijd dat je ontvankelijk was en veel informatie in je opzoog. Ook informatie die een groot deel van je zelfbeeld bepaalt. Het kan echter zijn, dat wat je over jezelf bent gaan geloven, niet helemaal klopt en wat een beperking vormt in je geloof in ‘eigen kunnen’.

Een voorbeeld: Wanneer je als kind telkens te horen krijgt dat je moet luisteren(!), naar je ouders, juf en eigenlijk alle volwassenen, kun je gaan denken, dat wat je zelf te zeggen hebt, niet van waarde is. Want dat is de boodschap die je eruit opmaakt: ‘Hou je mond, wat jij te zeggen hebt, is niet interessant.’ Zo ontstaat het stille kind. Wat later een volwassene kan worden, die zich niet goed durft te uiten. Iemand  die niet geheel zichzelf durft te laten zien.

Veel mensen lopen (soms onbewust) rond met een gevoel van minderwaardigheid. We hebben allemaal wel eens minder prettige ervaringen gehad. Iedereen heeft zich als kind zich wel eens niet gehoord, gezien, begrepen of geliefd gevoeld. Wat de momenten zijn, waarop je conclusies kunt hebben getrokken, die bepalend zijn voor je zelfbeeld. Ik zou nu een relaas kunnen houden over mogelijke situaties die je als kind kunt hebben ervaren, waarin je de boodschap kreeg dat jij niet zoveel waard bent. Maar dat ga ik niet doen. Ik ga een lang verhaal kort maken, door spiritualiteit erbij te halen. Wie zijn wij, gekeken vanuit een ruimer en geestelijk perspectief?

Van oorsprong zijn wij goddelijk, afkomstig uit de Bron van Liefde en Licht. Ieder kind is een godsvonk, afkomstig van dit Licht. Als goddelijk kind ben je bedoeld om te stralen. Alles wat je hiervan weerhoudt, daarvan kun je worden bevrijd. Daaraan kun je zelf meewerken. Door alles wat je gelooft (over jezelf) dat niet op waarheid berust los te laten. Om te weten of het werkelijk waar is, wat je gelooft, kun je de volgende vraag stellen: Zet datgene waar ik in geloof mij in mijn kracht of trekt het me naar beneden?

Angst maakt je klein, liefde maakt je krachtig.
Geloof daarom alleen je liefdevolle gedachtes.

 

Bekijk jezelf met liefde
Zie je eigen goddelijk gezicht
Haal een bezem
door je innerlijke wereld.
Want hoe schoner je geest,
hoe stralender je licht.

Van de redactie: Ellen Winnubst