Ter Overweging

Woord van kapelaan Pawel Banaszak

Beste parochianen,

De hersft is begonnen; dat kunnen wij goed merken. Het wordt steeds donkerder en kouder; dat is het eigene van de herfst. En dat hoort erbij. Maar niet alleen in de natuur, ook in ons eigen leven kan het omslaan. Momenten als  donkerte, koude en moeilijke momenten. Maar die horen ook bij het leven, zeggen we dan.

Wij zien nu in verschillende landen interne conflicten, oorlogen. Wij zien en ervaren hier in Nederland ook conflicten en protesten op verschillende maatschappelijke gebieden. En sommigen zeggen: “Dat hoort bij het leven.”

Dat zijn situaties waarop wij soms geen concrete antwoorden hebben, omdat wij onze onmacht, kracht of kennis niet hebben. En dan is het soms makkelijk om te zeggen: Dat hoort bij het leven of de maatschappij. In zulke momenten kunnen wij ons afvragen: Waar gaan wij naar toe? Waar kunnen wij een oplossing voor al deze problemen vinden?

Jezus zegt: “Komt tot Mij allen die uitgeput zijn en onder lasten gebukt. Ik zal u rust en verlichting schenken” (Mt. 11, 28). Hier kunnen wij misschien een antwoord in vinden naar wat wij zoeken. Misschien kunnen wij de rust - die ieder van ons zoekt - vinden.

Wij zijn nu op weg naar het nieuwe liturgische jaar, naar de Advent. Wij kunnen  in deze tijd aan God vragen om ons te helpen. Dat wij in zulke momenten Zijn licht, Zijn kracht, Zijn wijsheid, en vooral Zijn liefde, kunnen ervaren.
Er is een persoon die deze ervaring meegemaakt heeft. Onze hemelse moeder Maria. Wij kunnen aan haar vragen dat zij voor iedereen van ons ten beste aan Jezus kan spreken.

Pastoor Ivan